Civilization är en serie strategispel. Från början var Civilization ett brädspel men idag finns det även som datorspel. Spelet är roligt, bildande och du får använda hjärnan för att ta dig framåt i spelet. I korta drag går spelet ut på att du ska skapa en civilisation utveckla den över tid.

Du är ledaren för en stam och sedan går det ut på att du, tillsammans med din stam, ska ta er genom århundradena. Intressant, eller hur? För att vinna i spelet ska lyckas erövra landområden och andra civilisationer, eller sätta upp egna mål. Målen du sätter upp kan till exempel vara 100 % läskunnighet.

Civilization Games till datorn

Även om det var brädspelet som först äntrade marknaden är det idag datorspelen som är allra populärast. Det första dataspelet kom 1991 och hette Sid Meier’s Civilization. Spelet har blivit en riktig klassiker, men det är inte särskilt inspirerat av brädspelet. Istället är det sällskapsspelet Risk som har varit skaparens främsta musa.

Sedan det första spelet till dator släpptes har det kommit ett flertal nya spel i samma anda, närmare bestämt nio stycken. Du hittar till exempel titlar som Civilization: Call to Power och Civilization: Colonization. Tidigare dataspel hade skapats av Micropose men 1998 fick Activision rättigheterna att skapa Call to Power.

Varför är Civilization Games kul?

Strategispel har länge hänfört spelare och det är något speciellt med att få sitta och klura för att lösa problemen. Det blir både avkopplande och stimulerande på samma gång. Tänk dig då hur det är att skapa en egen civilisation och sedan leda denna framåt genom tiderna allt eftersom omständigheterna förändras.

Att kolonisera är väl inget som vi idag ser särskilt just på, och inte erövringar heller för den delen. Men det är en del av historien och genom Civilization Games kan du förbättra dina historiekunskaper. Förutom att spelen innehåller historia innehåller de även framtid. Vissa har en handling som sträcker sig till år 3 000.